financieringsvoorstel_logo2

MAIL ONS

FACTUUR VERKOPEN

Factuur verkopen

Verkoop van individuele facturen is de laatste jaren snel populair geworden. Door de snelle groei van het aantal zzp'ers en behoefte aan liquiditeit in het MKB, is er een groot aantal financiers aan wie je vandaag de dag je factuur kunt verkopen. Met name in de sectoren bouw en zorg & welzijn is een stevige groei te bespeuren van zelfstandigen die hun factuur willen verkopen. Maar ook voor het MKB kan deze vorm van financiering uitkomst bieden.

Voordelen van een openstaande factuur verkopen

De voordelen van het verkopen van een of meerdere facturen zijn:
 • snel de beschikking over het geld
 • verzekerd van betaling door de inbegrepen kredietverzekering
 • uitbesteding van het debiteurenbeheer 
 • uitbesteding van administratieve afhandeling
 • zelf kiezen welke afnemer wel en welke afnemer niet wordt overgedragen aan de factoringmaatschappij

Hoe werkt een openstaande factuur verkopen?

Het proces is feitelijk erg eenvoudig en snel.
 • Allereerst wordt een check gedaan op diegene die de factuur wil verkopen. Wie is het? In welke branche is hij/zij actief?
 • Is de openstaande factuur geschikt om te verkopen, of is de kans dat deze betwist zal worden door de afnemer te groot?
 • Met een kredietcheck wordt vervolgens bekeken of jouw afnemer kredietwaardig is.
Is dit het geval, dan wordt de afnemer door de financier verzekerd tegen betalingsonvermogen en kan de betreffende factuur worden verkocht. Op de factuur zal dan nog wel het bankrekeningnummer van de financier vermeld moeten worden en een zogenaamde notificatie. Uit deze notificatie moet blijken dat de factuur verkocht is en aan wie. Dus de financier en zijn betaalrekening worden hier met naam en toenaam genoemd. Hiermee is ook voor de afnemer duidelijk aan wie hij deze factuur zal moeten betalen. Naast de financiering van de factuur, neemt de financier ook de administratieve afhandeling en het debiteurenbeheer uit handen. Deze wijze van financiering, wat dus feitelijk verkoop van facturen is, wordt invoice discounting genoemd. Ofwel tegen een "discount" ofwel korting, wordt de factuur gekocht.

Kosten van een onbetaalde factuur verkopen

Uiteraard varieert het per gekozen financier / factormaatschappij, maar meestal geldt dat je beschikt over 90-98% van het factuurbedrag binnen 1 dag . De hoogte van het percentage is afhankelijk van de gekozen financier. De verschillen tussen aanbieders aan wie je individuele onbetaalde facturen kunt verkopen zijn er groot. Dit is een ongereguleerde markt die binnen enkele jaren een groot aantal nieuwe aanbieders heeft gekregen. Meestal schommelen de kosten tussen de 2-8 % van de factuurwaarde. In dit tarief zouden dan in ieder geval de financieringskosten, de verzekering tegen betalingsonvermogen, de administratieve afhandeling en het debiteurenbeheer moeten zijn inbegrepen. In de praktijk blijkt dat dit lang niet bij iedere financier het geval is en er in enkele gevallen zelfs nog extra kosten in rekening worden gebracht. Een goed vergelijk loont dus zeker!
factuur verkopen

Nadelen

De nadelen van een factuur aan een financier verkopen zijn:
 • relatief hoge kosten van 2-8 % per factuur
 • veelal ondoorzichtige voorwaarden
 • onvoorspelbaarheid hoe de financier met de afnemer omgaat (commercieel of als incassobureau).

Daarnaast verzekeren de meeste financiers hun debiteurenrisico's bij dezelfde kredietverzekeraars om überhaupt te kunnen financieren. Wordt een debiteur niet voldoende kredietwaardig geacht, dan wordt deze simpelweg niet gefinancierd.

Belangrijk bij het verkopen van een factuur

Kortom, hoe eenvoudig en snel het ook lijkt om factuur verkopen in te richten, er zitten nog wel wat haken en ogen aan de selectie en de uitvoering van de beste financier. Daarnaast zijn er ook hybride varianten, die zowel verkoop van individuele facturen als financiering op volledige debiteurensaldo's bieden, al dan niet met volledige afdekking tegen betalingsonvermogen. Door een mix van beide productvarianten is de maximale financiering eenvoudiger te realiseren, tegen de laagste kosten.

Wij kunnen je helpen

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

WIL JE EEN FACTUUR VERKOPEN OF HEB JE EEN VRAAG?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

ZET DE EERSTE STAP NAAR DE BESTE DEAL, VUL JE GEGEVENS IN EN WE NEMEN CONTACT OP