financieringsvoorstel_logo2

MAIL ONS

Leverancierskrediet

Leverancierskrediet voor en nadelen

Helder inzicht in de voordelen en nadelen van een leverancierskrediet is belangrijk. Wanneer maak je er wel gebruik van en wanneer niet? En waar moet je op letten? Wij zetten graag de leverancierskrediet voor en nadelen voor je op een rij.

Voordelen leverancierskrediet

Voor de financiering van het werkkapitaal (lees verder: werkkapitaal verbeteren), wordt naast bankkrediet of een kredietfaciliteit bij een factoringmaatschappij, ook veelvuldig gebruik gemaakt van leverancierskrediet. Leverancierskrediet is het beste te omschrijven als de betalingstermijn die je leverancier je gunt. De inkoop van grond- en hulpstoffen of voorraden betaal je daarmee simpelweg later aan je leverancier (lees hier verder over voorraadfinanciering).
Door te leunen op het leverancierskrediet dat de leverancier je gunt, hoef je geen gebruik te maken van andere kredietfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld bankkrediet. Hiermee kan een deel van het proces om van inkoop en eventueel productie, tot verkoop te komen, overbrugd worden.
Met name forse omzetgroei, sterke seizoenfluctuaties of het noodgedwongen moeten aanhouden van een grote voorraad, kan de liquiditeitspositie zwaar belasten. Het voordeel van leverancierskrediet kan dan zijn om een deel van de financieringsbehoefte uit te stellen of uit te smeren. Veelal maken leveranciers gebruik van kredietinformatie of een kredietverzekering om de hoogte van het krediet te bepalen. Het is dan gekoppeld aan een (uitgestelde) betalingstermijn of een maximaal kredietbedrag. Hierbij geldt dan logischerwijze; hoe langer de betalingstermijn, des te hoger het benodigde leverancierskrediet. De voordelen van het geven van krediet, zijn voor de leverancier vaak het creëren van klantloyaliteit en het stimuleren van de verkoop.
Wij helpen met grote regelmaat klanten op basis van onze innovatieve oplossingen. Heb je een vraag? Vul het formulier in, dan nemen wij spoedig contact op.

Nadelen leverancierskrediet

Er kleven echter ook nadelen aan het te zwaar leunen op leverancierskrediet. Zo wordt de afhankelijkheid van de leverancier die structureel een groot deel van het werkkapitaal financiert, (te) groot. Wat is de consequentie voor de bedrijfsvoering als de leverancier eenzijdig het krediet inperkt of volledig intrekt? Bijvoorbeeld omdat hij zelf een tijdelijke of permanent hogere kredietbehoefte heeft?
Het komt ook voor dat in branches waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van kredietverzekering, het totale obligo bij de verzekeraars bereikt is. Hierdoor is er geen ruimte meer voor eventuele nieuwe leveranciers of (tijdelijke) uitbreiding bij bestaande van het leverancierskrediet. Het maximum obligo is bereikt en herverdeling hiervan is in handen van de verzekeraar en de bestaande leveranciers en de vraag is of deze überhaupt bekend en dus beïnvloedbaar zijn.
Ook kan één incidentele achterstallige factuur, die bewust of onbewust niet tijdig betaald is, voor een sneeuwbaleffect zorgen. De leverancier moet deze vorderingen dan indienen bij de verzekeraar om dekking te behouden, waarna het kan zijn dat de verzekeraar besluit haar totale positie (obligo) te bevriezen of fors in te perken. Dit kan forse consequenties hebben voor het krediet én je relatie met desbetreffende leverancier.
Tenslotte is er in veel gevallen een betalingskorting te behalen in geval van snelle betaling. Deze betalingskorting weegt in de meeste gevallen op tegen de financieringskosten, die dit met zich mee brengt.
Kortom, naast voordelen kleven er aan leverancierskrediet ook zeker nadelen. De kunst is nu om in de mix van financiering uit eigen middelen, bankkrediet, factoring of leverancierskrediet, de juiste verhoudingen te vinden. Wij beschikken over de kennis, ervaring en contacten, om het maximale uit uw werkkapitaal te halen. Lees bijvoorbeeld ook eens verder over factoring kosten.

Snel de optimale oplossing

Deskundigheid en scherpte

Beste voorwaarden en condities

Meer weten? Stel hier je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tweet
Share
Share