financieringsvoorstel_logo2

MAIL ONS

Wat is financial lease?

Wat is financial lease?

Financial lease is de meest voorkomende leasevorm in Nederland. Het is een vorm van leasing waarbij de kredietverstrekker (bank) ook wel lessor genoemd juridisch eigenaar blijft van het object en de kredietnemer (gebruiker van het object) in leaseland lessee genoemd economisch eigenaar is. Als je economisch eigenaar bent mag je het object gebruiken (vaak wordt er gezegd dat je het genot hebt), uiteraard dien je zelf ook zorg te dragen voor de verzekering en het onderhoud aan het object. Als lessee (gebruiker) draag je ook het risico van waardevermindering.

Het grote voordeel van financial lease is dat je direct al de beschikking hebt over een object, maar dat je niet het eigen vermogen (eigen geld) hoeft aan te spreken. Je eigen middelen blijven dan beschikbaar voor de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Een ander voordeel is dat als je kiest voor financial lease dat je van alle fiscale voordelen gebruik kan maken die je ook zou hebben als je het product koop (VAMIL, KIA, investeringsaftrek), maar ook de rente die je betaalt is gedeeltelijk aftrekbaar.

Het grootste verschil tussen financiële en full operational lease is dat bij financial lease het eigendom in principe bij de lessee ligt, operational lease kan je het beste zien als zakelijke vorm van huren. Bij operational lease draagt de lessor (de leasemaatschappij)  het risico van waardevermindering.

Op vrijwel alle objecten die je zakelijk gebruikt kun je een financial lease overeenkomst afsluiten. Het meest voorkomend zijn auto’s, vrachtauto’s, heftrucks. Maar het is ook mogelijk om je kantoorinrichting, machines, koffie automaten of winkelinventaris te voorzien van een financial lease constructie.

Het maandbedrag is opgebouwd uit rente en aflossing. De aflossing is annuïtair. In het begin van de looptijd is de component rente relatief gezien hoog en juist aan het einde van de looptijd is het aflossingsdeel relatief hoog.

Bij financial lease is het mogelijk om een aanbetaling (vaak ook eerste vergoeding genoemd) te doen. Door middel van een aanbetaling verlaag je het te financieren bedrag, het voordeel hiervan is ook dat de maandlasten lager worden. Vanuit een bank of leasemaatschappij gezien wordt door een eerste vergoeding ook het object risico verlaagd. Vaak is een bank dan eerder bereid om een akkoord af te geven. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om de waarde van het object dat ingeruild wordt (auto, machines ed.) als aanbetaling te gebruiken. Als een financier twijfel heeft tijdens het acceptatie proces kan het zijn dat deze een akkoord afgeeft met een aanbetaling. Het voordeel vanuit de bank gezien is dat het risico in het object lager is, als gebruiker heb je het voordeel dat je dan een lager maandbedrag gaat betalen.

Voor wat betreft de looptijd geldt over het algemeen dat deze gelijk is aan de economische levensduur. Dit is ook de reden waarom het is toegestaan om de investering (het object) te activeren op je eigen balans onder vaste activa en om dit object volledig af te schrijven. Hierdoor maak je ook aanspraak op de investeringsaftrek.
Uiteraard is het ook mogelijk om te werken met een kortere looptijd dan de economische levensduur. Voor kredietverstrekkers is dit erg interessant want je lost dan meer af, waardoor het risico in het object wordt verkleind. Denk wel heel goed na of je dit hogere maandbedrag kunt betalen vanuit je opbrengsten.
Ook zijn er kredietverstrekkers die de mogelijkheid bieden om tussentijds extra af te lossen of het volledig openstaand saldo in een keer te betalen. Lees hiervoor wel heel goed de contract voorwaarden. Er zijn ook banken die extra kosten in rekening brengen voor “contractbreuk”.

Een andere manier om het maandtarief te verlagen is om te kiezen voor een slottermijn. Een slottermijn is een eindbetaling aan de leasemaatschappij. Door het slottermijn te betalen wordt je (juridisch) eigenaar van het object. Standaard is een slottermijn van EUR 0,-.
Een hoger slottermijn heeft als voordeel dat het maandtermijn lager wordt. Let echter wel goed op dat je ervoor zorgt dat je aan het einde van de looptijd het bedrag beschikbaar hebt om het slottermijn te betalen. Mocht dit bedrag niet beschikbaar zijn dan is in sommige gevallen een verlenging van de financial lease overeenkomst mogelijk, om het slottermijn zo ook in termijnen te betalen.

Heb je een vraag over Financial Lease? Stuur ons een bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tweet
Share
Share