financieringsvoorstel_logo2

MAIL ONS

Zakelijke financiering

Het landschap van de zakelijke financiering verandert

Een zakelijke financiering afsluiten, ieder bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken. Nederlandse bedrijven financieren een steeds groter deel van hun werkkapitaal door middel van factoring en relatief minder met bankleningen dan voorheen. Inmiddels is debiteurenfinanciering een serieus alternatief voor een zakelijke financiering te noemen. In de afgelopen 5 jaar is het totaal aan verkochte facturen gestegen van 50 mrd naar ruim 120 mrd. Daarmee gaat de ontwikkeling in Nederland sneller dan in de rest van Europa.

De mate waarin bankleningen een rol speelt als zakelijke financiering in Europa neemt al jaren af. Daarentegen groeit het aandeel alternatieve financieringen zoals obligaties en vooral dus factoring.

Bij factoring of debiteurenfinanciering worden de openstaande facturen verkocht aan een factor- of factoringmaatschappij. Die int de tegoeden namens de onderneming, nadat het (een groot deel van) de uitstaande tegoeden direct heeft uitbetaald.

De grote groeier

Nog altijd zijn bankfinancieringen een veel grotere bron voor zakelijke financiering dan factoring. Maar met name de relatieve groei van factoring is veel groter dan die van bankfinancieringen. En dat in een tijd dat financiering aantrekken voor een onderneming vele malen eenvoudiger is dan in het verleden.

Factoring speelt met name bij een groeiende groep ZZP-ers en MKB bedrijven een belangrijke rol bij het versterken van het werkkapitaal. Het CPB meldt dat sinds 2014 al sprake is geweest van een relatieve groei van ruim 30%.

Zakelijke financiering voor zzp’ers

Inmiddels vertegenwoordigt factoring een significante rol bij de financiering van start-ups en ZZP-ers. Dit werd in 2017 al onderkend door Faan (de brancheorganisatie van Factoringmaatschappijen).

Aangezien dergelijke bedrijven door banken moeilijk te financieren zijn is dat op zich geen verrassing. Banken beoordelen een aanvrager immers nog steeds voornamelijk op het trackrecord. Als een onderneming pas beperkte tijd actief is, is de kans op zakelijke financiering klein. Een factoringmaatschappij kijkt echter naar de debiteuren in de portefeuille en die kunnen heel solide zijn.

Aangezien het aantal ZZP-ers in Nederland enorm gegroeid is in de afgelopen jaren, zou dit een goede verklaring kunnen vormen voor de grote toename in het aandeel van factoring op het totaal aan zakelijke financieringen. Het heeft in omvang inmiddels de stap naar de reguliere financieringsvormen gemaakt.

Het speelveld in Europa

Factoring wint ook in de rest van Europa aan terrein ten opzichte van de traditionele banklening of andere vormen van zakelijke financiering.

Net als in Nederland worden in fasen de financieringseisen ook in andere landen opgeschroefd. Er gelden steeds scherpere kapitaaleisen.

Het aantal aanbieders van factoring is inmiddels enorm gegroeid. Naast alle (groot)banken is er sprake van een wildgroei aan kleinere partijen. De onderlinge kwaliteit varieert enorm, net als de aangeboden condities. Het heeft dan ook zin om een specialist in de arm te nemen die de weg weet in het volledige speelveld. Per saldo levert dit altijd voordelen en een besparing op.

Snel de optimale oplossing

Deskundigheid en scherpte

Beste voorwaarden en condities

Meer weten? Stel hier je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tweet
Share
Share